Rebarbora je: | |
---|---|
Reveň kadeřavá neboli reveň vlnovitá či reveň rebarbora. | |
Končí 18.6.2017. 22:00 | |
Ovoce | 10 % (1) |
Zelenina | 50 % (5) |
Bylina | 40 % (4) |
Počet hlasů: 10 Počet hlasujících: 9 |
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a | Vlákno |
---|---|
EKKAR |
Publikováno dne: 13.6.2017. 20:00
Aktualizováno dne:13.6.2017. 20:03
|
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 248
|
rebarbora
Reveň je rostlina, která pochází pokud mě paměť neklame, ze Středomoří - a ke kuchyňský úpravě se používají řapíky jejích listů, který jsou silně zdužnatělý a šťavnatý, silný zhruba jako mužskej prst. Z tohohle důvodu to dost dobře nemůže bejt ovoce, protože u ovoce je základním předpokladem skutečnost, aby to byl PLOD rostliny respektive jeho část (dužnina, jádro ořechu atp).
A je to i bylina, protože nemá dřevnatej stonek = kmínek, ale jen růžici při zemi mírně poléhavejch listů. Zelenina jako taková může bejt i plodová (rajče, paprika, lilek, dýně a dokonce i meloun vodní = zelenej nebo zeleně žíhanej s červenou dužinou je počítanej mezi zeleninu), jinak ale zahrnuje v podstatě všecky části "těla" rostliny - listy nebo listový hlávky (zelí & spol), stonky a nati nebo právě řapíky (reveň, mangold ale taky "šnytlík" nebo stonková/naťová cibule, případně jako stonková hlíza/bulva = kedluben), okvětí nebo květní lůžka (artyčoky, brokolice, květák), kořeny (mrkev & spol), hlízy, cibule a oddenky (brambory, batáty, cibule a česneky, zázvor...) a samozřejmě i plody. A pokud se mám vyjádřit stran svejch sympatií vůči vejš jmenovaný rostlině, tak jsou skrz naskrz záporný a ještě zápornější. Nebožka babička totiž rebarboru pěstovala na zahrádce doslova ve velkým (musela bejt každoročně minimálně na 3-4 místech v keřisku minimálně metr na metr velkým, jinak to bylo špatně a babička duševně strádala a okamžitě organizovala namnožení na další rok) a doslova MILOVALA jakkoliv kuchyňsky upravenou rebarboru, obzvlášť v podobě náplně do buchet. A MILOVALA je dost slabý slovo, protože milá babička i když u baráku byla zahrada kde rostly jabka, hrušky, třešně, švestky, blumy, na závětrný stěně hroznový víno a v zahrádce jahody, maliny, ostružiny, rybíz i angrešty všech možnejch barev, tak všecko ovoce se zavařovalo do kompotu, marmeládovalo nebo se v demižónech kvasilo na domácí tlamolep výhradně pro dospělý a do kynutejch buchet i na litý "mřížkový" těsta dávala zásadně jen a jen a výhradně rebarboru ... a ke všemu jen minimálně slazenou, pokud možno vůbec bez cukru .... Tu šťavelovou kyselost do dneška bytostně nenávidím od ranýho dětství a nekecám, kdyby moje ženská projevila přání pěstovat reveň a nedej Pámbu mi podávat ke konzumaci jakejkoliv produkt z tohohle plevele, byl bych schopnej se s ní za to rozvést ... |
geograf |
Publikováno dne: 13.6.2017. 20:44
|
Tichošlápek
Datum registrace: 01.02.2015
Bydliště: tade na Hané
Počet komentářů: 60
|
zelenina + bylina
Jo souhlasím, je to zelenina + bylina.
A rebarboru s cukrem v kynutéch buchtách mám velmi rád. Je to vlastně úplně to první po zimě ze zahrady co se dá nějak zužitkovat a konzumovat. Letos jsem přidal i "kamčatskou borůvku" která u nás dozrála v polovině května |
EKKAR |
Publikováno dne: 13.6.2017. 22:22
|
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 248
|
Odp: zelenina + bylina
Jo, oslazenou by to jít mohlo - a to poměrně dost oslazenou, protože reveň obsahuje kyselinu šťavelovou v dosti vysoký koncentraci a neměli by ji jíst lidi s poruchama metabolismu urátů respektive obecně lidi s problémama ledvin. Jenže nebožka babča čím kyselejší, tím víc jí to šmakovalo ... Zbytek rodiny s hubou zkřivenou až na ramena kyselým šklebem jí nad pekáčem přikyvoval, já to nedokázal - byl jsem všem za pitomce, jenže já se nedokážu přetvařovat. Věřím tomu, že kdyby ji neservírovala 3x tejdně a o víkendu v tuplovaný dávce, možná bych ji dneska jed taky. Takhle se jí povedlo mi rebarboru ve všech podobách dokonale zvošklivit - na doživotí. A žádná Ovarova milost ani případná amnestie někoho dalšího to nezmění ...
|
Ferda |
Publikováno dne: 14.6.2017. 17:02
|
Nemluva
Datum registrace: 02.01.2017
Bydliště: Otnice 277
Počet komentářů: 16
|
Odp: zelenina + bylina
Dovoluji si poznámku z praxe
Před třemi roky jsem vyrobil 8 skleniček zavařeniny z rebarbory - velikost od dětské výživy provádím to tak, že důsledně napřed ochutnám, za syrova pak velmi pečlivě oloupám, středy dužiny nakrájím na maličké kostičky cca 6 mm do toho pak skořice a jasně, že cukr AS ještě chybí dodat, že to bylo jen na chuť a nejevilo se to kyselejší, než průměrný citron výsledek vydržel až dlouho a to taky proto, že musím doznat, tři skleničky jsem rozdal jako specialitku - podarovaní hlásili, že to pohltali za první večer Tak bych řekl, že neobyčejně záleží na způsobu přípravy. mě teda vystačí uvedené balení na několik týdnů ke snídani --a to jsem diabetik |
EKKAR |
Publikováno dne: 14.6.2017. 22:42
Aktualizováno dne:14.6.2017. 22:44
|
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 248
|
Odp: zelenina + bylina
Těch 8ks skleniček "od výživy" byla pro nebožku babču míň jak tejdenní dávka ... Ročně jich jen s rebarborou zavařila několik desítek, i když ona teda preferovala 0,37 litru skleničky "Omnia" a "masovky" (0,5 litru).
A samozřejmě "pod víčka" od května do konce září nacpala doslova všecko - veškerý možný ovoce včetně dýní, strouhanou kořenovou zeleninu v soli nebo v octě, houby, papriky, rajčata, okurky, cibulky ... a samozřejmě marmelády a povidla... ročně naprosto běžně cca 300-400 sklenic. Pod barákem měli sklep, půlka sklepních prostor byla vyhrazená regálům na sklenice se zavařeninama. Když babička po létech "vzala kurs do věčnejch lovišť", našly se při vyklízení sklepa v regálech "stoletým prachem" pokrytý, ale pečlivě propiskou na kouskách obyčejný hnědý leukoplasti na každým víčku popsaný sklenice - švestky z roku 1974, zeleninová směs pod maso z roku 1980, třešně z roku 1982 - a světe spadni, rebarbora krájená na kostičky z roku 1965 ... Celkem se tenkrát do Sběrnýho dvora odvezly 3 vleky za auto plný kompotů a zavařenin, který nikdo nenašel odvahu ani otevřít, natož ochutnat. Do tý doby se na nic samozřejmě nesmělo šáhnout ... |
Žirafka |
Publikováno dne: 15.6.2017. 6:27
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: zelenina + bylina
Jsem ráda, že alespoň někdo má rebarboru rád a dokáže ji ocenit
|
Žirafka |
Publikováno dne: 15.6.2017. 6:29
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: zelenina + bylina
Ono je dost dobře možné, že těm zavařeninám vůbec nic nebylo a že byly poživatelné a možná i chutné až do toho neblahého konce. Osobní zkušenost mám s tím, že kompot, či konzerva, vydrží i hodně let po tom, co má uvedenou "oficiální" životnost. Ale pokud toho bylo tolik, tak chápu, že se do toho asi nikomu nechtělo a toto řešení bylo nejjednodušší.
|
Ferda |
Publikováno dne: 15.6.2017. 13:32
|
Nemluva
Datum registrace: 02.01.2017
Bydliště: Otnice 277
Počet komentářů: 16
|
Odp: zelenina + bylina
Ještě menší dodatek k tomu, jaké pocity vyplývají z dálek
Rovněž moje babička měla letité vzorky ve špajzu On býval jaksi takový zvyk odložit k babičce vzoreček, jednu skleničku od každého a podobně. Nikdy nezapomenu na ty zrosolnatěné kompoty, Ještě jsem chodil do školy, tak je to dávno. Potvrzuji tedy dojem, že téměř vůbec nezáleží na délce skladování, pokud to bylo uděláno správně Jo a taky tady ještě mám jednu se švestkami asi tak 20 let, ale nechce se mi to jít odečítat, Ale taky je pravda, že stačí maličkost a bude skoro celá série špatně a nakonec to využít nejde. Například meruňky asi před 4 mi léty, to bylo hodně trapné. Ferda |