Vaření - Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Zablafuňky aneb buřtguláš :-)
Po delší době opráším rubriku, do které moc nepíši, ale to je tím, že toto nejsou stránky o vaření, ale o všem možném i nemožném. A opisovat staré recepty, nebo je dokonce někde kopírovat, se mi prostě nechce. A protože toho v kuchyni zase tolik nevymyslím, tedy takového, aby se to dalo publikovat, tak to dopadá tak, jak to dopadá.
Nápad na toto jídlo mne napadl v okamžiku, kdy jsem loupala brambory a přemýšlela nad tím, co by se z nich asi tak dalo udělat. V duchu jsem projížděla obsah ledničky a protože toho tam zase tak moc nebylo, bylo jisté, že to bude nějaký „ajntopf“ čili „Boží jídlo“ což je výraz mnou používaný při vaření stylem „Začnu vařit a Bůh ví, co z toho nakonec bude“.
Potřebné suroviny:
- cca 1 kg oloupaných brambor
- sojové maso (jeden balíček)
- jedna větší cibule
- olej nebo máslo
- mouka nebo jíška na zahuštění
- sůl, pepř, paprika
- masox nebo něco podobného (na vaření sojového masa)
Začneme tím, že uvaříme sojové maso přesně podle návodu na pytlíku. Já jsem jej již měla hotové z minula, takže jsem měla jednodušší práci. Sojové maso je dobré vařit v bujónu, je pak chutnější. Shodou okolností jsem jej vařila ve vývaru zeleninovém, ale to je jedno.
Na dno papiňáku dáme olej, já dala máslo, a necháme jej rozehřát. Mezi tím oloupeme a na malé kousky nakrájíme cibuli. Tu následně dáme do hrnce a osmahneme do zlatova. Můžeme přidat sojové maso a také jej trochu osmahnout. Potom na tuku zpěníme sladkou papriku a následně všechno zalijeme vodou. Před zavřením papiňáku přidáme brambory a ještě roztok a směs okořeníme podle chuti. Zavíčkujeme papiňák a necháme sedm minut vařit.
Když je uvařeno, vypustíme páru a vodu znovu přivedeme k varu a výsledek zahustíme buď moukou, nebo jíškou nebo tím, co máme rádi nebo po ruce. Chvilku povaříme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Proč zablafuňky? No nevím, teta bydlící kousek od Mladé Boleslavy tak buřtguláši říká co si pamatuji a mne se to jméno ohromně líbí, tak proto. Teta je pochopitelně dělá s masem. Já normálně také, ale jednak jsem teďka žádnou uzeninu neměla po ruce a druhak si myslím, že takto se na ně dá pohlížet jako na postní jídlo
Nápad na toto jídlo mne napadl v okamžiku, kdy jsem loupala brambory a přemýšlela nad tím, co by se z nich asi tak dalo udělat. V duchu jsem projížděla obsah ledničky a protože toho tam zase tak moc nebylo, bylo jisté, že to bude nějaký „ajntopf“ čili „Boží jídlo“ což je výraz mnou používaný při vaření stylem „Začnu vařit a Bůh ví, co z toho nakonec bude“.
Potřebné suroviny:
- cca 1 kg oloupaných brambor
- sojové maso (jeden balíček)
- jedna větší cibule
- olej nebo máslo
- mouka nebo jíška na zahuštění
- sůl, pepř, paprika
- masox nebo něco podobného (na vaření sojového masa)
Začneme tím, že uvaříme sojové maso přesně podle návodu na pytlíku. Já jsem jej již měla hotové z minula, takže jsem měla jednodušší práci. Sojové maso je dobré vařit v bujónu, je pak chutnější. Shodou okolností jsem jej vařila ve vývaru zeleninovém, ale to je jedno.
Na dno papiňáku dáme olej, já dala máslo, a necháme jej rozehřát. Mezi tím oloupeme a na malé kousky nakrájíme cibuli. Tu následně dáme do hrnce a osmahneme do zlatova. Můžeme přidat sojové maso a také jej trochu osmahnout. Potom na tuku zpěníme sladkou papriku a následně všechno zalijeme vodou. Před zavřením papiňáku přidáme brambory a ještě roztok a směs okořeníme podle chuti. Zavíčkujeme papiňák a necháme sedm minut vařit.
Obr. 1 – vaříme zablafuňky…
Obr. 2 – … zahušťujeme zablafuňky…
Když je uvařeno, vypustíme páru a vodu znovu přivedeme k varu a výsledek zahustíme buď moukou, nebo jíškou nebo tím, co máme rádi nebo po ruce. Chvilku povaříme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Obr. 3 – hotové zablafuňky vkusně servírujeme.
Proč zablafuňky? No nevím, teta bydlící kousek od Mladé Boleslavy tak buřtguláši říká co si pamatuji a mne se to jméno ohromně líbí, tak proto. Teta je pochopitelně dělá s masem. Já normálně také, ale jednak jsem teďka žádnou uzeninu neměla po ruce a druhak si myslím, že takto se na ně dá pohlížet jako na postní jídlo
Hodnocení: 10,00 (2 hlasy) - Ohodnotit -
Komentář je vlastnictvím svého autora. Vyjadřuje jeho názory, ne názory redakce nebo provozovatele webu či serveru.
Napsal/a | Vlákno |
---|---|
host |
Publikováno dne: 14.2.2016. 19:53
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
Když je uvařeno, vypustíme páru jó, po sojovým masu se upouští pára pak ještě dlouho po uvaření myslím že kousek hovězího by tomu postnímu jídlu vůbec neuškodil a hlavně přisypat půl sáčku zeleninový směsi typu Benátská, s chutí to sice zásadně nezamává ale takhle je to moc smutný takže kvůli barevnosti. Levou rukou? |
|
Žirafka |
Publikováno dne: 14.2.2016. 20:33
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
jó, po sojovým masu se upouští pára pak ještě dlouho po uvaření No toto Citát: myslím že kousek hovězího by tomu postnímu jídlu vůbec neuškodil a hlavně přisypat půl sáčku zeleninový směsi typu Benátská, s chutí to sice zásadně nezamává ale takhle je to moc smutný takže kvůli barevnosti. Tak normálně se do buřtguláše dává uzenina, ale když doma není, tak se dává špatně. Navíc jsem měla chuť na ten zbytek sojového masa a za další, je postní období Citát: Levou rukou? A proč ne? Mne to tak připadá úplně normální a přirozené Navíc, pokud se v pravé drží foťák, tak se musí míchat levou. A držet foťák v levé ruce jde špatně, spoušť je na pravé straně. |
IvanH |
Publikováno dne: 15.2.2016. 16:48
|
Redaktor
Datum registrace: 04.02.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 95
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
10 bodov za "zablafuňky"
|
Žirafka |
Publikováno dne: 15.2.2016. 20:35
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
|
host |
Publikováno dne: 16.2.2016. 11:45
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
To je taky pravda.
|
|
Žirafka |
Publikováno dne: 16.2.2016. 20:23
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
To je taky pravda. Ale co? |
host |
Publikováno dne: 16.2.2016. 22:20
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
To co píšeš, co asi
|
|
solipso |
Publikováno dne: 17.2.2016. 23:11
|
Nemluva
Datum registrace: 12.12.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 3
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Vy jste snad katolička, že se před Velikonocemi postíte?
|
Žirafka |
Publikováno dne: 18.2.2016. 5:38
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
To by bylo na delší povídání, ale zkrátím to asi takto: Víra v Boha a příslušnost k církvi jsou dvě diametrálně rozdílně věci.
Jinak to beru jako výzvu, jestli to zvládnu a dokážu zkrotit svoje já a trochu si dokázat, že mám nějakou vůli, protože to je moje docela slabá stránka. Zatím se daří a to mi dělá radost |
host |
Publikováno dne: 18.2.2016. 18:45
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
jestli to zvládnu a dokážu zkrotit svoje já někde se tomu říká džihád v původním významu boj se svými negativními vlastnostmi, snaha o sebezdokonalení. |
|
solipso |
Publikováno dne: 18.2.2016. 21:26
|
Nemluva
Datum registrace: 12.12.2015
Bydliště:
Počet komentářů: 3
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Žirafka: To se mi líbí. Aby bylo jasno, nemám naprosto nic proti katolíkům. Jen mě překvapilo, že by se snad vyskytovali i v Ústeckém kraji
|
Žirafka |
Publikováno dne: 19.2.2016. 7:15
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Tak proti tomuto významu slova nelze mít žádných námitek
|
Žirafka |
Publikováno dne: 19.2.2016. 7:17
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
Jen mě překvapilo, že by se snad vyskytovali i v Ústeckém kraji Já tedy osobně žádného z našeho kraje neznám, ale nějací tu budou, protože často chodím okolo kostela a vidím chodit nějaké lidi dovnitř a zase ven |
host |
Publikováno dne: 19.2.2016. 10:29
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
chodím okolo kostela a vidím chodit nějaké lidi dovnitř a zase ven to jsou ajťáci a choděj restartovat APčka ve věži kterou jim pan farář pronajal, dva jsou bezvěrci a jeden je po tatínkovi laxní evandělík. |
|
Žirafka |
Publikováno dne: 21.2.2016. 15:33
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Všechno je možné, ale těch lidí tam chodí přeci jenom trochu více. Nebo že by bylo tolik ajťáků?
|
host |
Publikováno dne: 21.2.2016. 16:20
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Mě by zajímalo, říká se ten zablafuněk nebo ta zablafuňka?
|
|
Žirafka |
Publikováno dne: 21.2.2016. 17:06
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Říká se TY zablafuňky, páč to je pomnožné číslo
|
EKKAR |
Publikováno dne: 21.2.2016. 17:50
|
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 248
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Jednotný číslo ZABLAFUNĚK alias ZABLAFUŇK. Tudíž rod mužský - obvykle se myslím hodně často říká zkrácenina tohohle slova znějící BLAF ...
|
Žirafka |
Publikováno dne: 21.2.2016. 20:51
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
říká zkrácenina tohohle slova znějící BLAF Nemám ten dojem, že lze slovo blaf odvodit od zablafuněk A nikoho přeci nenutím tento výborný a celkem levný pokrm jíst, nebo snad ano? |
EKKAR |
Publikováno dne: 21.2.2016. 23:21
|
Dost toho napovídá
Datum registrace: 07.12.2008
Bydliště: v České Třebové
Počet komentářů: 248
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Mně moje nebožka babička říkávala, že to je od citoslovce zpodobňujícího zvuk, kterej "generuje" podobně kašovitej pokrm při mírným varu - takový to žbluňkavý BLAF! - BLAF!, když se bublina páry vytlačí ode dna až na hladinu, tu provalí a unikne - vystříknutá kaše při zavírání dutiny vydá přesně tenhle zvuk. Takže si "ZABLAFÁ" a pak je najednou k jídlu ... Tudíž slovo BLAF nebylo vůbec hanlivý, jen ilustrovalo konzistenci a taky trochu i způsob přípravy danýho pokrmu.
Ostatně, já podobným MIŠMAŠŮM, kdy splácám podobně jako Pejsek s Kočičkou někdy i dost nesourodý věci k sobě do jedný pánve, osmahnu nebo orestuju to a pro sichr to zahustím kydnutím několika vajec (například kus nadrobno nakrájený anglický slaniny, půlka cibule, hrst kousků pokrájený zelený papriky zbylý od včerejších chlebíčků pro návštěvu, půl talíře vařenejch brambor od včerejšího oběda, dva mírně zvadlý žampióny zapomenutý v lednici od minulýho víkendu ...) říkám jednoduše "CÉ-DÉ-DÉ" nebo "CÉ-EL-DÉ". Řešení písmennýho rébusu je "Co Dům Dal", případně "Co Lednička Dala" ... |
Žirafka |
Publikováno dne: 22.2.2016. 16:39
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Citát:
Tudíž slovo BLAF nebylo vůbec hanlivý, jen ilustrovalo konzistenci a taky trochu i způsob přípravy danýho pokrmu. Tak původně to asi hanlivé nebylo, nicméně dneska to hanlivé, alespoň v Čechách, je No a výraz "pokrm typu CDD" používám také, CLD vlastně vůbec, ačkoli je to výraz přesnější. Většinou. |
host |
Publikováno dne: 22.2.2016. 18:36
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Navrhuji test!
Ať ten kdo tvrdí že BLAF nemá hanlivé konotace, obejde tak 30 restaurací s větou "tak jsem k vám přišel dát si něco dobrého, můžete mi doporučit nějaký ten váš blaf?" Větu pronést ve stoje vprostřed hospody a nahlas. |
|
host |
Publikováno dne: 18.4.2016. 16:48
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Přibyl nějaký nový zablafuňg?
|
|
Žirafka |
Publikováno dne: 18.4.2016. 17:29
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Variace na francouzské brambory s uzeným tofu Ale na fotku už nezbylo, bylo to prostě moc a moc dobré.
|
host |
Publikováno dne: 19.4.2016. 16:42
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Bez fotky to nemá žádnou přesvědčovací sílu.
Včera byly kuřecí prsíčka po italsku, lilek, cuketa, rajčata, navrch místo parmazánu mozzarella, fotka taky není! |
|
Žirafka |
Publikováno dne: 20.4.2016. 9:59
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: Zablafuňky, tentokrát trošku jinak
Žirafoviny nejsou fůdblok, takže když vařím, tak vařím proto, abych se pak najedla a ne proto, abych to fotila a dělala pak ze sebe kdo ví co nejsem lepšího Až budu dělat dobrotu s tofu příště, zkusím si vzpomenout a nějakou fotku udělat.
|
dita |
Publikováno dne: 21.11.2018. 8:58
|
zablafuňky
Zablafuňky najdete v knížce Gabra a Málinka od Amálie Kutinové tyto cérky z Valašska je jako děti jedly a určitě ne se sójovým ani jiným masem.Jen tak ani vajco tam nedávaly
|
|
Žirafka |
Publikováno dne: 28.11.2018. 21:23
|
Administrátorka
Datum registrace: 04.05.2008
Bydliště: Ústecký kraj
Počet komentářů: 1258
|
Odp: zablafuňky
Díky za tip, zkusím na to mrknout. Stejně je to krásné slovo
|